Košarica
Nemate artikala u vašoj košarici.

🧰SDS plus ili SDS-max ?🔧

 

Koje su razlike između bušilica SDS Plus i SDS Max?

 

SDS Plus i SDS Max oba su svrdla za bušenje koji se koriste u rotacijskim čekićima.
Ti su čekići, bušilice snažne konjske snage kojima se buši gotovo sve.
Kao pomoć u bušenju, na ove se bušilice pričvršćuju različita svrdla za izvršavanje više zadataka poput bušenja u betonu, armaturi betona i drugim građevinskim zadacima.
"SDS" označava "Steck - Dreh - Sitz", što je njemački za "Umetni - zaokreni - ostani". 
Promjer drške SDS Plus je 10 milimetara. SDS Max je 18 milimetara.

Kako prepoznati ?

SDS PLUS (SDS+)drška ima prednost što se uklapa u jednostavnu steznu glavu s oprugom, tako da se nastavci jednostavno guraju u steznu glavu bez zatezanja.
SDS Plus ima četiri velika utora (dva otvorena i dva zatvorena utora) s kuglicama za zaključavanje, koje su pričvršćene na utore. 
Ova drška i za nju izrađene stezne glave posebno su prikladne za udarno bušenje bušilicama za zidanje u kamenu i betonu.
Bušilica se ne drži čvrsto u steznoj glavi, ali može kliziti naprijed-natrag poput klipa; ne klizi tijekom rotacije zbog nekružnog presjeka drške, što odgovara steznoj glavi.
Čekić svrdla djeluje tako da ubrza samo svrdlo, a ne i masu stezne glav e, što bušenje s čekićem sa SDS PLUS svrdlom s drškom čini mnogo produktivnijim nego s drugim tipovima drške.
SDS-plus je najčešći po broju proizvedenih alata, s bušilicama za zidanje promjera od 4 mm do 30 mm (i od 5/32" do 1-1/4") promjera obično dostupnih.
Najkraća SDS-plus svrdla za zidanje su ukupne duljine oko 110 mm, a najduža 1500 mm.

 

SDS MAX - SDS-max je češći za veće rotacione čekiće i pištolje za struganje, a uobičajene veličine počinju od 1⁄2 inča (13 mm) promjera do 1 3⁄4 inča (44 mm) promjera. Standardne duljine su 12 do 21 inča (300 do 530 mm).
SDS MAX je svrdlo za veće bušilice. Može stvoriti veći promjer rupe u usporedbi s SDS Plus (promjera dva inča), a također ima i dlijeta koja su savršena za teške radove poput sječenja, dlijetovanja, šišanja, rezanja i kopanja.
SDS MAX ima tri otvorena utora i segment zaključavanja umjesto kuglica. SDS MAX ima i 18 mm. nosač koji je umetnut 90 mm. u cijev kada se koristi. 
Budući da su svrdla SDS MAX veća, smatraju se skupljima u usporedbi s SDS Plus svrdlima. Zbog svoje veličine, SDS Max nije kompatibilan i ne može biti zamjenjiv sa SDS Plus-om zbog svog sustava i različitih osovina.
Glavno prodajno mjesto SDS Max-a su njegova dodatna snaga i kapacitet koji nedostaju i SDS-u i SDS Plus-u.
SDS Max posebno se koristi za teške radove.