Košarica
Nemate artikala u vašoj košarici.

Održavanje bazena

Održavanje bazena

pH vrijednost jedan je od najvažnijih parametara koji utječe na kvalitetu vode.
Ona nam govori kakva je voda: kisela, neutralna ili lužnata (neutralna).
Idealna pH vrijednost je od 7.0 - 7.6. Ako je ova vrijednost niža od 7.0 kažemo da je voda kisela (ima kiselu reakciju), što uzrokuje koroziju metalnih dijelova koji se nalaze u bazenu ili su u doticaju s bazenskom vodom.
 Ako je pak pH vrijednost iznad 7.6 kažemo da je voda lužnata (ima lužnatu reakciju), te dolazi do pojačanog izlučivanja vodenog kamenca na površinama bazena, a pogotovo na metalnim dijelovima, grijačima bazenske vode i sl.
Najčešći su uzroci povećanja pH vrijednosti različite nečistoće iz okoline, primjerice kreme za sunčanje, šamponi i sl. a voda poprima "mliječni" izgled (bijela voda).

Bazen


Mjerenje pH vrijednosti u bazenu se najčešće vrši pomoću tzv. ručnih "pooltestera" DPD metodom, no mjerenje i doziranje moguće je izvoditi i automatski.
Nakon otkrivanja stanja mutne vode u bazenu, bit će neophodno tretirati bazen posebnim proizvodima i kemikalijama za dezinfekciju.
Nakon što je bazen tretiran kemijskim proizvodima, morate pričekati najmanje 24 sata prije kupanja u bazenu, sa uključenom filtracijom bez pauze, što također ovisi o veličini bazena i količini vode koju ste tretirali.
 U pravilu na svakoj pumpi (filteru) proizvođač je naznačio maksimalan protok vode za vrijeme jednog sata.
Za vlastitu sigurnost dodajte na predviđeni vremenski period oko 30% više vremena za miješanje, odnosno filtraciju vode kako bi se kemija i drugi proizvodi za tretiranje razbili
 u što manju koncentraciju  ( određeni kemijski proizvodi mogu izazivati dermatološke probleme, stoga pažljivo pročitajte uputu i dozirajte TOČNO PREMA PREPORUČENIM KOLIČINAMA )

 

 

Pojavljivanje algi u bazenu


Prvi znak pojave algi u bazenu su skliske stjenke.
Alge u bazenima nisu poželjne iz estetskih i zdravstvenih razloga. Osim što voda s algama izgleda mutno i neprivlačno te može imati i neugodan miris, alge same po sebi nisu opasne po zdravlje no mogu stvoriti idealne uvjete za razvoj opasnih mikroorganizama.
Alge su najjednostavniji biljni organizmi a pri odgovarajućoj svjetlosti, temperaturi i izvoru hrane, naglo nastaju i rastu.
Alge su otporne na klor te se zbog toga za sprječavanje njihovog nastanka i uklanjanje upotrebljava algi

 

Reguliranje pH vrijednosti

 

IveWinter
 

pH vrijednost jedan je od najvažnijih parametara koji utječe na kvalitetu vode.

Ona nam govori kakva je voda: kisela, neutralna ili lužnata (bazična). Idealna pH vrijednost je od 7.0 – 7.6. Ako je ova vrijednost niža od 7.0 kažemo da je voda kisela (ima kiselu reakciju), što uzrokuje koroziju metalnih dijelova koji se nalaze u bazenu ili su u doticaju s bazenskom vodom. Ako je pak pH vrijednost iznad 7.6 kažemo da je voda lužnata (ima lužnatu reakciju), te dolazi do pojačanog izlučivanja vodenog kamenca na površinama bazena, a pogotovo na metalnim dijelovima, grijačima bazenske vode i sl.

Najčešći su uzroci povećanja pH vrijednosti različite nečistoće iz okoline, primjerice kreme za sunčanje, šamponi i sl. a voda poprima “mliječni” izgled.